Literatuur

Om eens op het gemak te lezen

Voor een ieder die ook eens wat uitgebreider wilt lezen over Voedselallergie en -intolerantie heb ik de volgende boeken gevonden:

Selectie Bol.com

 
Voedselintolerantie<br>Barbara Goedbloed
Voedselintolerantie
Barbara Goedbloed

VOEDSELINTOLERANTIE Het onbegrepen leed
Veel mensen krijgen na het eten van bepaalde voedingsmiddelen zeer hinderlijke ‘bijwerkingen’, verschijnselen die ook door uitgebreid medisch onderzoek niet bevredigend kunnen worden verklaard. Evenmin kan worden aangetoond dat er sprake is van een allergie of een organische afwijking. De schrijfster van dit boekje is de mening toegedaan dat de oorzaak van deze vaak niet serieus genomen klachten moet worden gezocht in de voortdurend aanwezige invloed die voeding, lichaam, psyche en omgeving op elkaar uitoefenen. In het eerste gedeelte van het boek vertelt de schrijfster hoe ze er toe kwam zich in deze problematiek te gaan verdiepen, en wat voedselintolerantie eigenlijk inhoudt. Vervolgens laat zij een aantal patiënten hun verhaal vertellen. Verder geeft de auteur uitvoerige informatie over voedingsmiddelen en geeft zij aan hoe wij zelf onze intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen kunnen opsporen en welke therapieën er zijn om de problemen te verhelpen. Ten slotte bevat dit Ankertje een schat aan praktische gegevens in de vorm van diëetadviezen en lijsten en schema’s die u zullen helpen het voedingspatroon te vinden dat het best aansluit bij u en uw persoonlijke omstandigheden.

Voedselallergie<br>Anneke Donker
Voedselallergie
Anneke Donker

Wat is voedselovergevoeligheid? Op welke leeftijd komt voedselovergevoeligheid het meeste voor? Welke typen allergische reacties zijn er? Duurt een overgevoeligheid voor voedingsmiddelen altijd het leven lang? Welke zijn de behandelingsmethoden? Dit zijn maar enkele van de vele vragen over voedselallergie die in ‘Voedselallergie. Wat doe je ermee?’ worden beantwoord. Eerst wordt algemene informatie gegeven over het ontstaan van voedselallergie of voedselintolerantie, over de manier waarop deze kunnen worden vastgesteld en hoe ze kunnen worden voorkomen. Daarna volgt een overzicht over de verschillende stoffen waarop men allergisch kan reageren. Speciale aandacht wordt besteed aan alternatieve methoden bij de diagnose en behandeling van voedselovergevoeligheid, de relatie tussen voedselovergevoeligheid en hyperactiviteit, en speciale voeding bij candidiasis. Tips voor diëten en lekkere recepten maken de informatie compleet. ‘Voedselallergie’ is een informatieve gids voor ieder die meer wil weten over voedselovergevoeligheid.

Kookboek voor mensen met een voedselallergie<br>
Kookboek voor mensen met een voedselallergie

Het bewijs dat je ondanks een allergie toch heel lekker en gevarieerd kunt koken met andere ingrediënten
Met handige tips en trucs om te koken zonder melk, gluten, eieren, soja, arachide enz.
Een broodnodig boek gezien het grote aantal mensen met een allergie
Mensen met een voedingsallergie hebben het niet gemakelijk. Het is vervelend niet te kunnen eten wat je wilt. Traditionele recepten moeten telkens worden aangepast, je kookt best zelf en koopt geen kant en klare maaltijden. Onder deze omstandigheden een gevarieerd menu maken is geen lachertje.
Dit boek is gemaakt door en bestemd voor mensen met een voedingsallergie.
Uit hun ervaring hebben allergiepatiënten en ouders van kinderen met een voedingsallergie hun recepten gebundeld om hiermee anderen te inspireren. De recepten werden getest en nagelezen door professionelen. Dankzij de ervaring van anderen kan je je manier van koken aanpassen aan allergiepatiënten, kan je plezier beleven aan eten en kinderen verwennen met hun lievelingsgerechten.

Eetwaar = eetbaar ?<br>J. Kamsteeg
Eetwaar = eetbaar ?
J. Kamsteeg

Iedereen met lichamelijke klachten heeft wel eens geprobeerd uit te zoeken of de oorzaak daarvan niet bij het dagelijks voedsel ligt. Het is algemeen bekend dat het eten van uien, bietjes of rauwe zuurkool voor sommigen vervelende lichamelijke gevolgen heeft, maar wat doe je als er meer aan de hand is?
Eetwaar = eetbaar? helpt de oorzaken van lichamelijke `storingen´ te begrijpen. Vragen over onze voeding en de mogelijke effecten daarvan op ons lichaam worden beantwoord, zoals: hoe ontstaat voedselallergie, wat is het, en wie is er gevoelig voor? Allerlei ziektebeelden komen aan bod: van overgevoeligheid voor gluten en het `chinees-restaurantsyndroom´ tot overgevoeligheid voor kleurstof en aspirine.
In Eetwaar = eetbaar? wordt speciale aandacht besteed aan histamine, omdat deze stof een rol speelt bij het ontstaan van allergische reacties. Alle voedingsmiddelen die histamine in het lichaam kunnen vrijmaken en die bij klachten als migraine, astma, reuma, galbulten of eczeem vermeden moeten worden, komen in dit boek aan de orde.
Eetwaar = eetbaar? is dé vraagbaak voor de consument die meer wil weten over zijn voeding en over de samenstelling van voedsel. Bovendien vormt het, samen met het eveneens door dr. J. Kamsteeg geschreven E = eetbaar?, voor diëtisten en specialisten een uitermate handig naslagwerk op het gebied van voedselallergieproblemen.
Dr. J. Kamsteeg, verbonden aan het Klinisch Ecologisch Allergiecentrum KEAC in Weert en oprichter van de Databank Voedseladditieven: `De consument en de patiënt met voedselintolerantie moeten hun eigen “veilige´´ voedsel kunnen samenstellen. Eetwaar = eetbaar? geeft informatie over alles wat met voedselallergie te maken heeft, zodat de consument weet wat hij eet!´

Iedereen eet mee!<br>Eeman, M., Eman, M. & Molenschot, E.
Iedereen eet mee!
Eeman, M., Eman, M. & Molenschot, E.

Heerlijk eten, ook al heb je een voedselallergie! ALLE kinderen eten met plezier met de pot mee!
In Iedereen eet mee! hebben de auteurs recepten gebundeld waarvan zij merkten dat hun allergische kinderen het wél konden eten. Geen aparte pannetjes met bijzondere ingrediënten, maar gerechten waar het hele gezin van mee-eet. Door spontaan experimenteren zijn geslaagde nieuwe recepten ontstaan en werden bestaande gerechten ‘allergievrij’ gemaakt.
Kroketten, pizza’s en zelfs een verjaardagstaart zijn allemaal weer mogelijk; de gerechten zonder noten, soja, koemelk en kippeneiwit zijn lekker en in een handomdraai klaar.

Koken zonder melk of eieren<br>Bart Debaere
Koken zonder melk of eieren
Bart Debaere

Wie als ouder geconfronteerd wordt met de allergische reacties van z’n kind op koemelk en op ei, ontdekt algauw dat er weinig recepten beschikbaar zijn waar geen koemelk of eiwit van het kippenei bij gebruikt worden. Aangepaste receptuur is op dat moment een noodzaak. Vooral omdat tegenwoordig heel wat voedingsmiddelen en kant-en-klare maaltijdbereidingen minieme of ‘verborgen’ hoeveelheden van één of beide te mijden bestanddelen bevatten. Eén kleine onoplettendheid bij de aankoop of de keuze van een ingrediënt kan meteen extreme allergische reacties veroorzaken, zoals darmkrampen, braken, diarree, problemen met de luchtwegen of de huid, winderigheid, etc. Dit receptenboek is het resultaat van de lange zoektocht van de auteur om zijn kind alle ongewenst allergische reacties op koemelk en eiwit van het kippenei te besparen. Dit boek wil iedereen helpen die met dezelfde allergie- of intolerantieproblemen wordt geconfronteerd.

Eten koken (ge)zonder<br>Hartog - de Weijer, M. den & Hartog-de Weijer, M. den
Eten koken (ge)zonder
Hartog – de Weijer, M. den & Hartog-de Weijer, M. den

Een praktisch geschreven receptenboek met net iets meer uitleg over voeding en de werking ervan dan in een kaal receptenboek. Het heeft een hoofdstukindeling die gebaseerd is op menuvormen zoals lunch, ontbijt, hoofdgerecht, soepen en tussendoortjes, maar ook groente en zoetigheden worden apart behandeld. Bij elk recept wordt apart vermeld wat er niet in zit, bijvoorbeeld: bevat geen gluten of voor candida: gebruik voor dit recept alleen heel jonge kaas. Het zal een zeer praktische bijdrage kunnen leveren in de keuken waar men te maken heeft met vele voedselintoleranties en gedragsproblemen, voortkomend uit verkeerde voeding. De auteur is klassiek homeopaat en orthomoleculair therapeute.

 

Category:
Tags:
Social Bookmarks: - (what´s this?) - spread the word!

Stumble Delicious Technorati Digg Reddit (more bookmarking services)

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

If you want to leave a feedback to this post or to some other user´s comment, simply fill out the form below.

(required)

(required)


This blog is kept spam free by WP-SpamFree.