Gluten intolerantie


Coeliakie (uitspraak: seuliakíe) of glutenenteropathie ook wel inheemse spruw genoemd is een aangeboren glutenintolerantie, waarschijnlijk veroorzaakt door een immunologische reactie tegen gluten. Gluten is een eiwitbevattende stof die voorkomt in tarwe, rogge, haver, spelt en gerst.

Gluten zijn in principe onschuldige stoffen, niet-giftig en voedzaam, maar bij mensen met coeliakie reageert het lichaam toch zeer heftig op deze gluten. Het afweersysteem van deze mensen herkent de gluten als “gevaarlijk” en er zal een immunologische en ontstekingsreactie ontstaan.

Coeliakie is een intolerantie, lees onverdraagzaamheid, voor gluten, de in alcohol oplosbare eiwitfractie van tarwe, haver, rogge, gerst, spelt en kamut.

Bij mensen met coeliakie veroorzaakt voedsel dat gluten bevat, beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed meer doen. Een gezonde dunne darm heeft aan de binnenkant een groot aantal darmvlokken, die samen een enorm oppervlak voor voedselopname vormen. De darmvlokken van een coeliakiepatiënt kunnen geen gluten verdragen. Ze worden erdoor kapot gemaakt (vlokatrofie), waardoor een slechte opname van de bouwstoffen uit het voedsel kan ontstaan. Het lichaam heeft deze bouwstoffen nodig om normaal te kunnen functioneren en bij kinderen tevens om te groeien.

Niet opgenomen bouwstoffen verlaten met de ontlasting weer het lichaam. Als gevolg hiervan kunnen klachten ontstaan als diarree, verstopping, groeistoornissen, humeurigheid en vermoeidheid. Ook kunnen tekorten ontstaan aan onder meer vitamines en ijzer. De enige manier om deze klachten te voorkomen of te bestrijden is het volgen van een dieet waarin gluten niet voorkomt. Dankzij het glutenvrije dieet kan het dunne darmslijmvlies zich herstellen. Heeft men eenmaal een overgevoeligheid voor gluten, dan blijft die het hele leven bestaan. Telkens wanneer de darmwand met gluten in aanraking komt, ontstaat er een beschadiging. Het dieet moet men dan ook het hele leven blijven volgen. Bij niet behandelde coeliakie bestaat een verhoogde kans op complicaties, zoals onder andere verminderde fertiliteit, miskramen, botontkalking, neurologische en psychische problemen.

Dermatitis herpetiformis is een aan coeliakie verwante aandoening. Het wordt ook wel ‘coeliakie’ van de huid genoemd. Ook deze ziekte ontstaat door een overgevoeligheid voor gluten. De behandeling van dermatitis herpetiformis bestaat, naast gerichte medicatie, uit het volgen van een glutenvrij dieet.

Symptomen

Dit kan per patiënt verschillen, veel voorkomende symptomen zijn:

  chronische diarree
  de ontlasting is vettig, smeuig en stinkt
  onregelmatige ontlasting, overmatige ontlasting en/of opstopping (constipatie)
  gewichtsverlies
  groeiachterstand (vooral bij jonge kinderen)
  een opgezette buik
  winderigheid
  bloedarmoede
  gebrek aan eetlust
  braken
  lusteloosheid
  slaperigheid
  botontkalking (osteoporose)
  sterke stemmingswisselingen
  een late puberteit
  spierklachten
  vruchtbaarheidsproblemen
  zenuwaandoeningen
  psychische klachten

Diagnose

De diagnose wordt vaak gesteld door een kinderarts of een internist. Op basis van de klachten is de diagnose vaak al vrij zeker, maar meestal is een endoscopie van de dunne darm nodig, waarbij een biopsie van het darmweefsel wordt gedaan, die de typische ontstekingsreactie van de darmwand laat zien.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het volgen van een strikt glutenvrij dieet. Meestal herstelt het darmepitheel zich, zodat ook de darmwerking herstelt en alle klachten verdwijnen. De coeliakie-patiënten zijn hun hele leven gebonden aan het volgen van het strikte dieet. Bij sommige patiënten kan het eten van één kruimeltje “gewoon” brood leiden tot de (tijdelijke) terugkeer van de klachten.

Coeliakie-vereniging

In Nederland is de Nederlandse Coeliakie Vereniging actief, die patienten met coeliakie (en hun familieleden) informatie en steun biedt, en die onderzoek naar de behandeling en genezing van coeliakie bevordert. In België is er de Vlaamse Coeliakie Vereniging met dezelfde doelstellingen.

Category:
Social Bookmarks: - (what´s this?) - spread the word!

Stumble Delicious Technorati Digg Reddit (more bookmarking services)

1 reactie

 1. Pingback by:
  Gluten Symptomen | bulgaarsbier.ml

  […] Gluten intolerantie | Voedselintolerantie – Gluten zijn in principe onschuldige stoffen, niet-giftig en voedzaam, … Symptomen. Dit kan per patiënt verschillen, veel voorkomende symptomen zijn:… […]

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Sorry - comments for this post are closed.